Vrouwen met lipoedeem vaak verkeerd gediagnosticeerd
‘Ik ben jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd’ is iets wat ik met grote regelmaat hoor in mijn praktijk. En ook ikzelf herken dit uit “mijn eigen verhaal met lipoedeem”.
Gebrek aan kennis
Binnen de reguliere zorg worden die klachten die samengaan met lipoedeem vaak afgedaan als obesitas of (lymf)oedeem. Simpel weg omdat er nog steeds te weinig kennis is over deze aandoening.
“U moet minder zout eten. Beentjes omhoog en hier is een verwijzing om steunkousen aan te meten. Nee helaas mevrouw, u zult er mee moeten leren leven …” Ik hoor het mijn huisarts nog zeggen! Het heeft in mijn geval ruim 25 jaar geduurd voordat ik de juiste diagnose kreeg. Dus 25 jaar waarin ik mij onzeker voelde, niet mooi- of zelfs niet goed genoeg!
Gelukkig weet ik inmiddels wel wat er met mijn benen en mijn lichaam aan de hand is. Weet ik wat ik eraan kan doen. En weet ik hoe ik mijn lichaam kan ondersteunen met de juiste voeding 🍑, beweging 💃 en liefde.
Lipoedeem herkennen
En om jou 25 jaar aan frustraties te besparen blijf ik informatie delen die je kan helpen om, mocht dit het geval zijn, jouw lipoedeem tijdig te herkennen. Zodat jij de juiste stappen kunt gaan zetten naar een leven zonder pijn. Een leven waarin lipoedeem niet voor jou bepaald hoe jouw dag eruitziet.
Deze illustratie laat 4 symptomen zien waaraan je lipoedeem kunt herkennen:
Deze informatie kun je meenemen in een gesprek met jouw huisarts of dermatoloog. De overbloezende enkels zijn bijvoorbeeld een duidelijke indicatie dat het gaat om lipoedeem en niet om lymfoedeem. Omdat bij lymfoedeem ook de voeten opzwellen, bij lipoedeem is dat niet het geval.
Voor meer informatie over lipoedeem en de meest herkenbare symptomen kun je terecht op mijn website 🖥, mijn blog of op mijn social media kanalen. En je mag me altijd een DM of email sturen als je specifieke vragen hebt!