Waarom bladgroente (ook wel bladgewas genoemd) eten zo gezond is

Allereerst, wat zijn bladgroente eigenlijk? Bladgroente zijn groente die gekweekt worden voor het eten van hun blad.

Soorten die heel bekend zijn in ons kikkerlandje zijn sla, andijvie, boerenkool en spinazie. Maar het aanbod is tegenwoordig veel groter dan deze gangbare soorten. Ook soorten als snijbiet en paksoi zijn in overvloed te krijgen in de winkel. Er is dus enorm veel keuze.

 

Bladgroente bevatten weinig calorieën en zijn enorm gezond. Ze zijn namelijk rijk aan allerlei verschillende soorten nutriënten. Allereerst zijn ze natuurlijk een goede bron voor vitamines zoals vitamine C, E, K en foliumzuur. Deze helpen je met je weerstand. Maar ook zijn ze rijk aan mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Wist je dat bijvoorbeeld boerenkool ruim tweemaal (250 mg calcium per 100g) zoveel calcium bevat als melk.

 

Verder zijn bladgroenten een geweldige bron voor vezels. Vezels worden soms omschreven als ‘de vierde macro-nutriënt.’ Er bestaan oplosbare- en niet oplosbare vezels. Vezels komen alleen voor in planten. Niet oplosbare vezels helpen met het transport van voeding door ons darmstelsel. En zijn dus belangrijk voor een gezonde stoelgang. Oplosbare vezels voeden de miljoenen bacteriën in onze darmen, ook wel darmflora (of microbioom) genoemd. Welke op hun beurt weer essentieel zijn voor onze algemene gezondheid en weerstand.

 

Het is dus heel belangrijk dat we dagelijks gevarieerd eten en voldoende bladgroen tot ons nemen. Helaas is dit voor vele van ons (neem bijvoorbeeld mijn eigen kinderen) best een opgave. Wanneer je graag meer bladgroen wil consumeren adviseer ik je om het te spreiden. Gebruik spinazie of boerenkool in een ochtend smoothie, eet kiemen en sla op je boterham in de middag. Zo ben je niet alleen afhankelijk van je avondeten voor je portie groenten.

 

Tip:
Kinderen zijn vaak niet zo gek op groenten. Gebruik een blender en verstop 200gr spinazie in de pannenkoekenmix, daar merken ze niks van. Behalve dan de gezellige groene kleur. 🥬

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zo snel mogelijk starten met behandeling van jouw lipoedeem?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees mijn persoonlijke lipoedeem verhaal

Lees alles over mijn persoonlijke lipoedeem verhaal en hoe ik mijn ervaring gebruik als lipoedeemcoach.

Mijn lipoedeem verhaal

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat ik doe als lipoedeem coach: eigen ervaringen, gezonde voeding tips, mindset, inspirerende workshops, en nog veel meer!

"*" geeft vereiste velden aan

De persoonlijke ervaringen van mijn clienten.

Lees de ervaringen van andere
“Al na de eerste behandeling merkte ik zo'n verschil.”
  • nl
    • en