Wat is lipoedeem nou precies?
Lipoedeem betekent letterlijk vetvochtophoping. Maar het is vooral vetophoping. De afvoer van vocht via de lymfevaten werkt niet optimaal, gevolg hiervan is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.
Je ziet dit vooral terug op de billen, heupen, benen en armen. En het vet is ontstoken, wat veel pijnklachten geeft. We noemen dit laaggradige ontstekingen. Dit is een lichte vorm van ontsteking en komt door een activatie van het lokale immuunsysteem. Er zijn gezonde ontstekingsreacties, maar een laaggradige ontsteking is dit niet. Deze ontsteking gaat namelijk niet meer ‘uit’ en blijft daardoor problemen veroorzaken.
“Lipoedeem, wat is dat? Vetvochtophoping, waarvan het vet laaggradig ontstoken is, wat niet vanzelf overgaat en problemen blijft veroorzaken.”
Hoe ontstaat lipoedeem?
Wat precies de oorzaak is, is nog niet bekend. Maar dat er iets mis gaat in de basis biochemie van overwegend dames is duidelijk. Ergens in de stofwisseling gaat dus iets mis. Vet wordt niet verbrand, maar wordt opgeslagen. Met alle gevolgen van dien…
Behalve dat het in de stofwisseling misgaat, ontstaat en verergert het proces onder invloed van hormonen. Tijdens puberteit, door de pil of door een zwangerschap. Overgewicht, verkeerd eten en weinig spierarbeid zijn ook factoren die aan lipoedeem worden gekoppeld.
De klachten
Lipoedeem kan veel klachten geven. Zo krijgen dames met lipoedeem snel blauwe plekken en ze hebben pijnlijke, zware benen. Zo doet zelfs een goedbedoelde aanraking op de benen of bovenarmen ontzettend veel pijn. Door verzuring is de kleinste inspanning vaak al te veel. Trappenlopen is een hele opgave en een stuk lopen een nachtmerrie.
De onderhuidse vetophopingen op de benen geven vaak de vorm van een paardrijbroek. Ook hoopt het vet zich op rond de enkels. Omdat de voeten bij lipoedeem niet zijn aangedaan, geeft dat een overbloezend effect. De huid van de benen oogt grauw van kleur en lijkt wat op de structuur van een bloemkool. De bovenarmen zijn dikker en passen wat minder lekker in mooie bloesje. De maat van je onder- en bovenlijf kunnen wel 2 maten verschillen!
Vaak hebben vrouwen met lipoedeem ook last van andere aandoeningen:
- Naar schatting hebben 70% tot 80% van de vrouwen met lipoedeem last van overgewicht
- Veneus oedeem, dit is vocht wat ophoopt door een slechte bloedcirculatie
- Hartklachten
- Naar schatting hebben vrouwen met lipoedeem gemiddeld 30% minder spierkracht, wat inactiviteit veroorzaakt
Stadium lipoedeem
Lipoedeem is een progressieve aandoening. De ernst van de aandoening neemt dus toe na verloop van tijd. Het begint vaak op de heupen, maar zal zich in een later stadium via de dijen naar de enkels uitbreiden. Het is dus belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium te starten met behandelen. Hieronder staan de lipoedeem stadia voor je op een rijtje.
Wat is lipoedeem stadium 1?
Tijdens de eerste lipoedeem fases is je huid nog vrij regelmatig consistent en voelt zacht aan. Maar het subcutane weefsel is dikker en vet heeft een knobbelige structuur. Je merkt al een duidelijk verschil van maat in je boven- en onderkleding. Ook hebben veel vrouwen in deze fase last van zwellingen van de benen en/of armen tijdens het staan of zitten. Deze zwelling neemt af door te liggen of tijdens de nacht.
Lipoedeem fase 1 is een stadium waar je jarenlang in kan zitten en kan zelfs een leven lang blijven bestaan. In sommige gevallen kan je lichaam wel achteruit treden. Deze achteruitgang komt meestal door een sterke toename van je gewicht. Deze gewichtstoename leidt weer tot onevenredige vetafzettingen in je benen die je slecht verliest tijdens gewichtsverlies.
Lipoedeem stadium 2
Tijdens lipoedeem fase 2 vindt er een grote verandering van het vetweefsel plaats. Je huidoppervlak krijgt een grovere structuur, de huid en oneffenheden voelen harder aan. De verschillen tussen je onder- en bovenlichaam zijn nog groter.
Lipoedeem stadium 3
Tijdens lipoedeem fase 3 verandert de huid verder: het krijgt kwabachtige vormen die meestal ruw aanvoelen. De grovere stukken vetweefselvermeerdering veranderen de vorm van je benen. Tijdens deze stadium ontwikkel je ook vaak lymfoedeem. Dit is de laatste fase, er is dus geen lipoedeem fase 4 of lipoedeem stadium 4.
De behandeling
Hoewel lipoedeem niet te genezen is, kan ik als behandelaar en coach je wel helpen om je klachten te verminderen. Onze praktijk biedt twee behandelingsmethoden aan: Quadrivas Therapie en Icoone®. Afhankelijk van welke lipoedeem stadium jouw lichaam verkeert, kiezen we de behandeling uit. Daarnaast kijk ik ook kritisch naar je voeding, dit is namelijk ook een belangrijk item bij het behandelen van lipoedeem.
Herken je jezelf in de klachten die bij lipoedeem horen en wil je zeker weten of je het hebt? Doe dan de Lipoedeem Scan en ontvang geheel kosteloos een eerste advies* per mail met drie belangrijke tips.